Δονήσεις παντού

FB_IMG_1536437313676.jpg

Ινδονησία, Ιαπωνία, Ελλάδα και λοιπά μέρη του πλανήτη δονούνται. Φλοιοί ανασηκώνονται, δείχνουν το μέσα τους, με ενδοιασμό ή χωρίς. Η γη μεταβάλλεται. Το έδαφος αλλάζει. Δέος και μυστήριο.

Οι σεισμοί κάποτε δεν εξηγούνταν λογικά. Οι άνθρωποι τους απέδιδαν σε μυθικές υπάρξεις, πέρα από τα ανθρώπινα. Σύμφωνα με γιαπωνέζικο θρύλο το σπαρτάρισμα του γατόψαρου προκαλούσε σεισμό. Το 1855 μεγάλος σεισμός χτύπησε την πόλη Edo και το μυθικό γατόψαρο “namazu” ήταν υπεύθυνο για αυτό.

Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που γίνεται ένας σεισμός, το πάτωμά μας αναδιαμορφώνεται. Κάποιες φορές νομίζουμε ότι χάνουμε την αίσθηση του πατήματός μας λόγω της έντασής του και αυτών που προκαλεί. Μετά το πέρας της σεισμικής δόνησης όμως έχουμε καθησυχαστεί αφού νιώθουμε ότι το έδαφος είναι και πάλι εκεί σταθερό.
Υπάρχουν πατώματα στρωμένα με πλακάκια, με ποικιλίες αρμών, με ή χωρίς τεχνική. Πατώματα παρκέ – τα αγαπημένα μου – γυαλισμένα ή φθαρμένα, ζεστά όμως. Αυτά ίσως να είναι και τα πιο ανθεκτικά. Βλέπεις και κάτι πατώματα μεταλλικά, που για σπίτι δεν εξηγείται να τα θες, μόνο για λίγη εργασία ή διάλειμμα. Ευτυχώς που η industrial αισθητική είναι της μόδας και επιβιώνουν.

Και το ταβάνι; Νομίζουμε ότι παραμένει ανεπηρέαστο, ακλόνητο, όμως και αυτό αλλάζει.

Ταβάνια ψηλά ή χαμηλά, με ή χωρίς γύψινα. Τα χαμηλά ταβάνια περιορίζουν ελαφρώς, τα ψηλά είναι συνήθως παλιότερης κατασκευής αλλά έχουν τις ανέσεις τους. Τα γύψινα, όσο και αν ομορφαίνουν τις γωνίες, προσωπικά δε μου λένε κάτι. Η γωνία είναι εκεί από κάτω με το γύψινο να την έχει καλύψει. Τί το θες το γύψινο; Χρόνος, αφοσίωση, κόπος και χρήμα για μια τεχνητή λύση με σκοπό τον εξωραϊσμό του πρωτοτύπου. Μια χαρά είναι και η γωνία, έχει τη χρησιμότητά της. Εξάλλου αν δε σ’ αρέσει, πάρε μια σπάτουλα και δούλεψέ τη.

Όταν η ένταση του σεισμού υπερβαίνει το μάξιμουμ της αντοχής του σπιτιού, τότε αυτό γκρεμίζεται ή παθαίνει μεγάλη ζημιά. Αν έχει γερά θεμέλια, χτίζεται ξανά. Αν όχι, ο ιδιοκτήτης συχνά το εγκαταλείπει.

Σε κάθε περίπτωση οι σεισμοί είναι για καλό. Οδηγούν σε αλλαγές, τεστάρουν την αντοχή του σπιτιού, εκφορτίζουν συσσωρευμένη ενέργεια και μετατοπίζουν τοίχους που σε άλλη περίπτωση θα μεναν αμετακίνητοι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s