Παγκράτι, Ερατοσθένους.

 

Παγκράτι, Ερατοσθένους. Καφέ, ψιλικά, ζαχαροπλαστείο, ψηφιακές εκτυπώσεις, φαρμακείο, γραφείο τελετών. Γειτονιά κατά τ’ άλλα αυτάρκης, με αραιοσπαρμένα δέντρα να συμπληρώνουν τη φαινομενολογία της αρχιτεκτονικής του σύγχρονου αστικού τοπίου.

Πέρα από τις τυπικές συστάσεις, η γειτονιά της Ερατοσθένους αποκαλύπτει τις αντιφάσεις της. Χρώμα και φωτεινότητα – οι αντανακλάσεις στα κόκκινα, πράσινα και πορτοκαλιά τζάμια βιτρώ της μικρής εκκλησίας. Αχρωμία και σκοτάδι – το μπαρ όπου το φως είναι τόσο ισχνό όσο απαιτείται για να κερδίζει την προσοχή του θαμώνα το λαμπύρισμα του τηγμένου πάγου στο ουίσκι του. Αποδοχή της διαφορετικότητας – το μπάνγκλα και το ασιατικό μίνι μάρκετ στο απέναντι πεζοδόμιο. Αμάζευτα ιδεολογικά σκουπίδια – τα γραφεία χρυσαυγιτών στο κάθετο στενό. Ξεπερασμένο μπαρόκ – το λαϊκό μαγαζί που θυμίζει νύχτα εν έτει 1995. Γνησιότητα – η ταυτότητα, προς το παρόν αρήμαχτη από τη χίπστερ βιομηχανία.

Τοπολογικά, η Ερατοσθένους ενώνει το Παγκράτι με το κέντρο της Αθήνας, αποκτώντας και γεωπολιτική πέρα από οντολογική και αισθητική αξία.
Τα 4, 2 και 11 κάνουν στάση Ερατοσθένους. Πίσω απ’ τη στάση, ένα παγκάκι ράθυμο σε μια λούπα πρασίνου με πλήρη θέα στο υπό κατασκευή μουσείο. Και ο πεζόδρομος προς το Παναθηναϊκό στάδιο, σημείο φυγής του ορίζοντα που βουΐζει. Περνώντας κανείς, πιστεύει πως βρίσκεται το ίδιο κοντά στη ροή των γεγονότων του κέντρου και στη γειτονιά. Εξωστρέφεια και δράση, εσωστρέφεια και ασφαλής βάση, υπάρχουν μαζί, ίσες συντεταγμένες χy σε ορθοκανονικό σύστημα αξόνων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s