Hair talk

blow-drying-hair-vintage-590

Αναμφίβολα τόσο στις δυτικές όσο στις ανατολικές κοινωνίες, δίνεται σημασία στα μαλλιά. Διάφορες σημασίες και ερμηνείες για τα μαλλιά έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορους χρόνους και επίπεδα.

Αρχετυπικά, τα μαλλιά συμβολίζουν τη δύναμη. Κοινωνικά, ένα πλούσιο γερό μαλλί αναγνωρίζεται ως ένδειξη υγείας. Μιαν άλλη οπτική συνδέει τα μαλλιά με το μέσο με το οποίο γίνεται αντιληπτός ο κόσμος, σε αντιστοιχία με το πώς λειτουργούν οι κεραίες των εντόμων ως αντιληπτικό όργανο. Από την άλλη, η ψυχανάλυση ταυτίζει τα μαλλιά με τις σκέψεις. Από αυτή τη βάση, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η ενασχόληση με το τριχωτό της κεφαλής και η φροντίδα των μαλλιών σχετίζεται με τη φροντίδα και τακτοποίηση των σκέψεων. Μήπως το κομμωτήριο αποτελεί εκτός των άλλων ένα χώρο για γνωσιακό reboot;

Η γιαγιά και ο παππούς μου ήταν ζευγάρι κομμωτών. Στην εποχή τους τα κομμωτήρια ήταν αλλιώς. Οι ίδιοι είχαν πολλή δουλειά και πιεστική καθημερινότητα, εντούτοις είχαν και τη διάθεση να δουν τον κάθε πελάτη ξεχωριστά. Ανέπτυσσαν μαζί του μια σχέση μοναδικότητας. Οι πελάτες πήγαιναν στο κομμωτήριο για το κοινωνικό της υπόθεσης και για το τελετουργικό της αυτοφροντίδας. Αφουγκράζονταν τον κόσμο μέσα από ρέουσες συζητήσεις που ενίοτε θύμιζαν θεραπευτική συνεδρία. Εξάλλου αυτό που διαμοιραζόταν στα καλλωπιστικά ραντεβού ήταν ότι επικοινωνούσαν, μοιράζονταν, κουτσομπόλευαν, ζητούσαν ανατροφοδότηση από έναν εξωτερικό παρατηρητή, μέχρι που τελικά έβρισκαν τη σημασία των γεγονότων για τους ίδιους. Ακόμα και ομαδικά γινόταν αυτό με πελάτισσες του διπλανού λουτήρα. Στο τέλος του ραντεβού, ένα είδος κάθαρσης λάμβανε χώρα που εξυγίαινε από τα άγχη και πρόσφερε ανακούφιση.

Η ευγνωμοσύνη και η ευχαριστία των πελατών προς τα πρόσωπα της γιαγιάς και του παππού συχνά εκφραζόταν με ποικιλία δώρων που καθρέπτιζαν το δώρο που προσφερόταν στο κομμωτήριο. Πέρα από τις βαφές και τα χτενίσματα, εκεί συνέβαινε και κάτι που έθετε τον εαυτό στον άξονά του, στο κέντρο του, παράλληλα τον συνέδεε και με τον κόσμο γύρω του. Μια τελετή αυτοπροσδιορισμού, ταυτότητας και θέσης στον κόσμο.

Σήμερα η επίσκεψη στο κομμωτήριο, αν και εξακολουθεί να διατηρεί από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, συνοδεύεται συχνά από ένα άγχος να προλάβει κανείς να πάει και κομμωτήριο εκτός των άλλων. Ή να αντιγράψει και να πετύχει το λουκ μιας διάσημης περσόνας. Για ταυτότητα σπανιότερα γίνεται λόγος, αντ’ αυτού για απομιμήσεις αυτής. Η επικοινωνία είναι λιγότερο ρέουσα και οι σχέσεις περισσότερο απομακρυσμένες.
Εξάλλου οι σχέσεις περνούν βαθιά κρίση, πώς θα μπορούσαν να εξαιρούνται οι κομμωτηριακές.

Ίδια σημασία με την έννοια της βαρύτητας, διαφορετική σημασία με την έννοια του νοήματος. Έτσι, το ενδιαφέρον διοχετεύεται αλλιώς, οι σχέσεις λειτουργούν διαφορετικά. Κι έτσι, γίνεται ξεκάθαρο πώς ο σημερινός κομμωτής και πελάτης γίνονται φορείς της κοινωνικής κρίσης και αλλαγής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s